Microcement

- Pastellone - Italiensk microcement –

Denna italienska microcement för sömlösa golv och väggar bibehåller den antika Marmorinons estetik, och lägger till den hållbarhet som det moderna livet kräver.

Pastellone är lämplig för användning i områden där du vill ha naturliga material och enkla linjer. Det är idealiskt för en minimalistisk miljö på grund av dess släta, oavbrutna kontinuitet.

Utöver golv så kan Pastellone microcement också appliceras på möbler och vertikala väggar.

Applicering av microcement:

Obs: Denna applikationsinstruktion avser en applikation på det ideala underlaget: en betongplatta utan sprickor. Om det finns minsta tveksamhet om underlaget så rekommenderar vi att man lägger in ett fibernät mellan första och andra lagret ”Medium”.

En vattenbaserad primer, som vår “Normal Primer” eller ”Quartz Primer”, appliceras med en rulle på ett underlag fritt från smuts och fett.

Du kan använda ofärgad microcement för de första två lagerna för att förenkla arbetet.

Kom ihåg att Pastellone – Italiensk microcement finns i två grovlekar: Medium för det första lagret och Fine för det andra och tredje lagret.

Blanda materialet (Medium) med vatten för att göra blandningen lättarbetad för att lätt kunna appliceras med en metallspackel (cirka 3,6 liter för 16 kg med ”Medium” microcement och lite mer för ”Fine”. Applicera det första skiktet ”Medium” jämnt över hela ytan, avsluta vid en dörröppning. Om du använder dig av nät så är det i detta lagret du lägger på nätet och pressar ner det i den blöta putsen efter hand. Du behöver cirka 0,9 / 1,1 kg material per 1 kvadratmeter. Låt det torka till nästa dag. Vid användande av nät så putsar du ytterligare ett lager ”Medium” för att ta få bort rutmönstret utav nätet och för att nätarmeringen ska hamna mitt i putsen.

Infärgning av materialet kan ske på tre sätt

1. Färga materialet med pulverpigment innan du tillsätter vattnet. Du måste ta reda på hur mycket färg du ska lägga till i varje behållare först, vilket innebär en lång process för att fastställa hur mycket pigment du behöver för att få den färg du vill ha på ditt microcement. Du måste tillverka prover.

2. Färga det materialet när du har blandat det med vatten. Du måste fortfarande göra färgtester i förväg för att vara säker på den exakta vikten av flytande färgämne du kommer att använda. Detta är det vanligaste och enklaste sättet att färga materialet.

3. Färga allt vatten som kommer att användas i färgningsprocessen, men var noga med att skaka det före användning eftersom det tyngre pigmentet sjunker ner på botten.

Lösning 2 är den mest praktiska. I alla fall måste färgämnet vara ett som är resistent mot det alkaliska i cementet, kalkäkta/kalkfast.

Blanda upp tillräckligt med microcement för det andra lagret (0,7 kg pulver per kvadratmeter) – Fine Pastellone – och använd ett handstål och börja applicera. Ha en tydlig plan för hur du ska applicera i 40–50 cm. remsor, börjar vid punkten längst från dörren. Var noga med att applicera jämnt och utan tydliga ryggar.

Den tredje och sista beläggningen kan appliceras med samma material som den andra. Det är svårt att veta hur länge man ska vänta innan man applicerar den tredje beläggningen eftersom det beror mycket på lufttemperatur och fuktighet. I allmänhet är ögonblicket rätt när du bekvämt och utan att det blir märken på ytan kan trampa på det. Det kan vara efter 25 minuter eller upp till flera timmar. Det rekommenderas att inte ha skor på sig då de lätt lämnar sitt avtryck på materialet.

Applicera den tredje beläggningen med stuccohandstålet som på en vanlig marmorino, men utan att trycka för mycket eftersom du kommer att slipa ytan jämnare dagen efter. Se på videoklippet till höger. Men om du vill göra en mer jämn finish i detta skede kan du fullfölja hela putsningen och sedan, när du kan kliva på det, gå tillbaka med en sprayflaska med vatten och arbeta i små områden och spruta vatten och polera med ett stuccohandstål. I ljusa färger kan metallverktyget lämna mörka märken som det gör när du skrapar metall över cement. På grund av detta kan du använda handverktyget i plast för att avsluta utjämningen. Du kommer att märka att på golvet behöver du inte avsluta det så jämnt och polerat som på en vägg. Dessutom är det inte möjligt att återvända för att polera det efter 10 eller 15 minuter, som du gör på en vägg.

Var försiktig så att du inte droppar vatten eller svett på golvet  innan det är ytbehandlat, då det kan lämna ljusa märken!

Slipa för slätare yta

Dagen efter kan golvet slipas med en slipmaskin. Slipningen måste göras dagen efter applicering, innan beläggningen blir för hård att slipas. Denna behandling görs för att göra ytan mer slät och för att öka rörelsen av mörka och ljusa partier. Ett P100- eller P120-papper kan användas. Sandpapperet repar inte ytan eftersom det är väldigt hårt, det polerar det bara.

NOTERA: det enklaste och snabbaste sättet att göra denna finish kräver användning av en slipmaskin med skivor av metallnät. En ABS för stora ytor eller en handslipmaskin för mindre ytor. Slipning med metallskivan hjälper till att göra ytan fin även om det sista skiktet inte var helt jämnt och slätt. Detta sätt att applicera minskar arbetstiden och ger en jämnare finish.

Skapa färgskillnad

Om du vill ha mer färgskillnader kan du applicera ett eller flera lager av en färgad lösning: förbered vår ”Normal Primer” utspädd 1 del primer och 15 delar vatten. Färgas i den önskade tonen och applicera denna lösning över golvet med svampar eller trasor, efter att ha gjort ett test. Där du lämnar mer tonad lösning får du mer ”skuggor av färg”. Se till att du testar innan du tonar golvet och observera att vanligtvis är inte bara ett lager tillräckligt. För att få en harmonisk effekt måste du applicera två eller flera lager. Skapa en miljö med rätt luftfuktighet eftersom ju långsammare materialet torkar, desto starkare blir det. Golvet ska inte beträdas på flera timmar och ska i alla fall skyddas tills du applicerar det slutliga skyddet. Utan det slutliga skyddet kan golvet alltid fläckas lätt.

Slutlig skyddsbehandling för microcement

2–4 dagar efter att microcementen är färdigputsad (ju längre, desto bättre) kan du applicera den slutliga behandlingen. En tvåkomponent polyuretanlack som vanligtvis appliceras med en rulle. Den föregås av en ”sealer” som blandas med vår Primer Normal, utspädd 1:14 med rent vatten och appliceras i minst två omgångar. Denna behandling underlättar appliceringen av lacken och minskar golvets absorptionsförmåga. Lacken appliceras i minst två lager med minst 12 h torktid mellan lagerna.

Tricks of the trade

• Om du arbetar med ett nytt betongunderlag, se till att det är minst en månad gammalt och att det är helt torrt. Det är möjligt att sprickor dyker upp i ny betong de första 2-3 veckorna efter att betongen har gjutits.

• Under applicering kan marmorino hällas direkt från hinken på golvet och sedan spridas med ett handverktyg.

• Under applicering är det bra att ha en ljuskälla nära och parallellt med golvet. Var dock försiktig så att värmen från lampan inte torkar ut materialet för mycket innan du applicerar den tredje beläggningen.

• Din kund bör veta att att om man tappar tunga föremål på ytan så kan det orsaka märken, precis som med trägolv.

• Om du måste arbeta i två angränsande rum är det tillrådligt att skapa en naturlig paus vid dörren. Ett sätt att hantera detta är att sätta en remsa av metall (aluminium, stål eller mässing) fixerad med epoxiharts, i betongunderlaget som fungerar som en avdelare. Denna metallremsa ska höja sig över ytan på betongen 1,5 – 2 mm. (eventuell tjocklek på din marmorino-beläggning, så att bara toppen av remsan förblir synlig)

Bli kontaktad

Kontakta oss

Stucco Italiano Sverige AB

Industrigatan 26
233 51 SVEDALA

Besök oss efter överenskommelse

+46 (0) 704 – 28 81 28
michael@stuccoitaliano.se