Travertino

- Travertino är grovt till utseendet men behagligt att vidröra.

Ytan framhäver en naturlig skuggning.

Den påminner om en antik romersk marmor, travertin. Putsen används för att få fram en Toscana travertin effekt men det är också grundmaterialet för att få fram andra utseenden så som ”Crocodile” och ”reptilhud”. Man kan med fördel också dela in den putsade ytan i en kvaderputs för att få en effekt utav att det är en vägg utav murade stenar.

Travertino ska betraktas som en natursten vad gäller vattentålighet. Produkten är naturligt vit och kan färgsättas med vårt smarta färgsystem.

Applicering av travertino:

Skydd för arbetsområdet: placera maskeringstejp och skyddande material över ytor som ska skyddas.

Applicera inte vid temperaturer under 5° C (41° F).

Nedan följer några råd om hur man enkelt applicerar Travertinoputsen. Travertinon läggs på i 3 lager. Första lagret en dag och det två efterföljande nästa dag.

Applicera ett jämnt och tunt skikt med ett Flexibelt Handstål. Undvik alltför många ryggar. Efter första appliceringen är det bäst att ersätta all maskeringstejp runt dörrar, fönster och tak.

När första lagret är helt torrt, kan du applicera andra lagret med ett Flexibelt Handstål. Kanten på bladet bör vara slätt och fritt från orenheter. Andra lagret appliceras normalt över hela ytan innan det sista lagret, men om väggen är stor eller om det är mycket varmt ute, rekommenderas det att arbeta i ett team med en som putsar andra lagret, medan den andra börjar applicera det sista lagret eftersom tredje lagret måste putsas på ett fuktig 2:a lager.

Det tredje lagret läggs på med ett stucco-handstål i ett jämnt lager.

När materialet har slätats till ordentligt och stålats till nästan som en marmorino, kan du indela ytan som en kvaderputs och börja att “skrapa” med hjälp av en handspackel i 90 graders vinkel i förhållande till väggen. Skrapa bladet mot putsen med vågräta (eller lodräta) rörelser. Testa först på en liten yta för att se om det är rätt tid att börja skrapa. Testen gör du för att hitta rätt tid att skrapa. Är putsen för blöt så följer det med mycket material och du kommer att se ränder i ytan.

Gå över hela den skrapade ytan med ett handverktyg i plast, jämna till den igen. Spackla parallellt med skrapningen. Kontrollera sedan hela ytan ifall några platser åter måste skrapas på några ställen. Om vill ha några delar lite polerade, kan du polera dem med ett handstål och sedan med ett handverktyg i plast.

Skydd av Stucco Travertino:

Vänta 48 timmar innan du applicerar skydd.  

  1. Man kan använda vårt naturliga bivax tonad i samma färg som Travertinon. Detta skydd bör endast göras interiört
  2. Man kan använda vårt naturliga bivax (interiört) färgad med en färg som kontrasterar med travertinon. Detta kommer att accentuera kontrasten mellan de jämna och ojämna delarna.
  3. Detta kan också göras genom att tillämpa ett icke-färgat lager av vår Normal Primer spädd 1 del med 11-12 delar vatten. Detta fungerar exteriört.När det sedan är torrt, applicera ett andra skikt med samma utspädning men med pigmentering denna gång. Vara noga med att ta bort överflödig färg från de släta partierna med en trasa. Denna finish ger skydd samtidigt som den framhäver travertin effekten. Denna behandling kan upprepas en gång med en mörkare färg för att få en dramatisk effekt. Allt detta kan göras interiört och exteriört.
  4. Du kan använda vår vattenbaserade och vatten frånstötande ”Hydrocalce”. Detta görs genom att gå över ytan ett par gånger med en sprayflaska och distribuera allt överskott med en trasa som inte lämnar fibrer. Det är viktigt att spraya en liten mängd ”Hydrocalce” i taget för att inte blöta ner ytan för mycket. Detta kan göras interiört och exteriört.

Applicering – Variationer av Travertino

Putsa det sista lagret och medan putsen fortfarande är blöt, dra en torr filtbräda över ytan med vågräta (eller lodräta) rörelser. Varje rörelse ska vara parallell till den tidigare. Filtbrädan bör hållas i 45-graders vinkel mot väggen så du använder kanten av svampen. På så sätt kan du enkelt skapa parallella linjer.

Vänta tills putsen har torkat lite och pressa sedan ytan med ett lätt tryck med ett handstål. Denna pressning ska alltid vara parallell till mönstret du har gjort. Sedan kan du gå över den med metall handstålet och plasthandverktyget för att polera de släta ytorna tills du är nöjd med släthet och blankhet. Du kan också använda vårt handverktyg med borst på ytan och sedan skrapa med spateln och pressa med handstålet.

Det är också möjligt att lägga till vår tillsats ”glimmer” för att få gnistrande flingor i putsen eller lägga till ”Salt och peppar” för att få svarta prickar som ger mer “stenkänsla” till slutresultatet.

Nedladdningsbart (PDF):

Instruktionsfilm för Travertino:

Materialåtgång:

3 lager totalt ca 2,8 kg/m² 

Första lagret Travertino ca 1 kg/m²

Andra lagret Travertino ca 1 kg/m²

Tredje lagret Travertino ca 0,8 kg/m²

Total materialtjocklek vid färdig puts: ca 2 – 3 mm

Verktyg som används:

Flexibelt Handstål för applicering, medium stucco-handstål för glättning, slev att ta upp bruket med, några spacklar i varierande storlek, handverktyg i plast, en mjuk trasa.

Bli kontaktad

Kontakta oss

Stucco Italiano Sverige AB

Industrigatan 26
233 51 SVEDALA

Besök oss efter överenskommelse

+46 (0) 704 – 28 81 28
michael@stuccoitaliano.se