Marmorino Velvet

Denna venetianska puts är exklusivt producerad av Stucco Italiano. Marmorino Velvet kan putsas slät eller lämnas lätt grov och är supermatt.

Marmorino Velvet passar in i rustika såväl som i luxuösa miljöer tack vare sin mångsidighet.

Stucco Italiano’s opaka venezianska puts är en elegant och mångsidig dekorativ finish tillverkad av högkvalitativa, kalkbaserade material. Dess grova och matta yta känns som sammet och ger en premiumkänsla till interiören. Chiaroscuro-effekten skapar djup och karaktär, vilket gör den lämplig för både exklusiva bostäder och kommersiella projekt.

Utvecklingen av denna puts började med behovet av en flexibel beläggning för en yacht. Genom att tillsätta fibrösa fibrer blev putsen elastisk och motståndskraftig mot sprickbildning, vilket gör den idealisk för rörliga miljöer. Oavsett om det är på en yacht eller andra krävande platser, erbjuder denna puts en pålitlig och långvarig lösning för dem som behöver en flexibel och hållbar beläggning.

Det finns flera tekniker för applicering som skapar olika uttryck. Produkten kan färgsättas med vårt smarta färgsystem som kan ta fram kulörer efter NCS, RAL samt vår egen färgkarta.

Applicering av Marmorino Velvet:

Läs alltid databladet innan du arbetar med produkten.

Skydd för arbetsområdet: placera maskeringstejp och skyddande material över ytor som ska skyddas.

Applicera inte vid temperaturer under 8° C eller över 35° C.

Arbeta alltid med en ljuskälla parallellt med arbetsytan, då ser du lättare hur jämnt eller ojämnt du applicerar.

Nedan följer några råd om hur man enkelt applicerar putsen. 

Grundning: Ett lager av QUARTZ PRIMER appliceras med roller eller pensel på en jämn och ren yta och får torka helt (3-5 timmar). Det är nödvändigt att applicera primern på alla ytor med undantag för puts gjord av kalk och sand. Dessa har en liknande sammansättning som MARMORINO.

Färgning: Efter att ha öppnat MARMORINO VELVET-behållaren, avlägsna eventuellt vatten på ytan och blanda i cirka 30 sekunder med en elektrisk mixer tills det är homogeniserat. Tillsätt färgpigmentet och blanda tills färgen är helt enhetlig. Kom ihåg att kalk förlorar sin viskositet när den skakas. Om materialet efter blandning är för löst, låt det vila i 6 till 8 timmar innan du använder det.

Applicera ett tunt, jämnt lager av MARMORINO VELVET över hela ytan med ett vanligt handstål. Undvik att skapa för många ryggar och låt det torka helt (6–8 timmar). Det första lagret kan vara vitt även om du planerar att ha en färgad yta. Om den slutliga färgen kommer att vara mörk är det bäst att ta bort maskeringstejpen runt dörrar, fönster och socklar och applicera om den; annars kan en vit remsa synas när tejpen tas bort. Ta därför bort tejpen och placera den någon millimeter från den ursprungliga positionen för tejpen när du ersätter den.

För att undvika problem med att ta bort maskeringstejp vid slutet av jobbet, är det bäst att ersätta all tejp när första lagret är helt eller nästan helt torrt.

Om du applicerar det andra lagret så jämnt som möjligt med ett handstål så kommer du att få lite eller inga mörka och ljusa skiftningar, men om du applicerar det ojämnt, det vill säga med områden med mer material nära områden med mindre, kommer du att få mer mörka och ljusa skiftningar i slutresultatet, särskilt med mörka färger. Som ett alternativ för att öka chamois-effekten (mörkt och ljust), kan du fukta väggarna lätt och ojämnt precis innan du applicerar det andra lagret. Vissa områden kommer att förbli fuktigare än andra, vilket resulterar i en yta med både släta och ojämna områden efter den slutliga jämningen. För att göra detta lager, se till att kanten på spackeln alltid är ren och fri från ojämnheter. Eggen kan rengöras med P360 sandpapper. Vanligtvis appliceras det andra lagret över hela ytan innan det tredje lagret appliceras. Men på stora ytor under varma, torra förhållanden kan det vara nödvändigt att låta en andra person börja applicera det tredje lagret medan den första avslutar det andra lagret.

Det TREDJE LAGRET bör appliceras innan det andra lagret har torkat helt. För att känna igen när detta sker bör du observera att vattnet som var på ytan har absorberats, men putsen ser fortfarande något fuktig ut. Titta efter ljusnande fläckar, när det är ungefär 80% ljusa delar så är det dags för det tredje lagret. Det andra lagret bör nästan ha avslutat krympningsprocessen som vanligtvis sker med kalkbaserade produkter. Vid idealiska rumstemperaturer sker detta efter cirka 15 minuter, den tid det vanligtvis tar att applicera det andra lagret på en mellanstor vägg. Det tredje lagret kommer att appliceras över denna jämnt täckta yta. Inga särskilda försiktighetsåtgärder behövs vid appliceringen eftersom detta sista lager kommer att jämna ut sig nästan omedelbart med en torr filtbräda.

Det är svårt att säga hur lång tid det tar innan du kan använda filtbrädan eftersom det beror på hur absorberande väggen är och vilken temperatur det är. Du kommer att veta om det är för tidigt eftersom du kommer att se små åsar bildas när du använder filtbrädan. Generellt sett bör putsen vara tillräckligt fuktig för att kunna jämna ut ytan genom att flytta filtbrädan i motsatta svepande riktningar flera gånger. Detta fyller i gropar och jämnar ut åsar utan att lämna märken på väggen. filtbrädan behöver rengöras från tid till annan från överskott av MARMORINO som har samlats på dess yta.

Du kan nu välja att avsluta arbetet med hjälp av filtbrädan för att lämna en lite grövre ”sandig” struktur eller att gå vidare och släta till ytan enligt nedan.
Innan det torkar helt, gå över väggen med ett metall- eller plasthandstål som har släta, avrundade kanter. Precis som när du använder filtbrädan kommer du att veta när du ska utföra den här fasen av jämning genom observation. Det är för tidigt att använda plastspackeln när du lämnar små ryggar i putsen och för sent när du inte kan jämna ut ojämnheterna som lämnats av filtbrädan. Observera att med mycket ljusa färger kan stålspackeln lämna mörka märken som en slöja på ytan. På grund av detta rekommenderas det att använda en plastspackel eller vår BIANKO-titanhandstål.
Handstålet bör tryckas nästan platt mot väggen (med en vinkel på 25–30°) och röras i motsatta svepande riktningar för att undvika att skapa åsar. Det är lämpligt att använda en stark ljuskälla parallellt med väggarna när du jämnar ut ytan för att upptäcka eventuella ojämnheter du kan skapa medan du rör spackeln över ytan. Väggen kommer att vara klar när den verkar nästan blank när den ses mot ljuset. Du kommer att observera – särskilt med mörkare färger – att de jämnaste delarna verkar mörkast.
Ta bort all tejp och skyddsmaterial innan putsen är helt torr för att undvika att det flisar och spricker längs tejpade kanter. Faktum är att tejpningen kan tas bort precis innan den sista fasen där du använder plastspackeln eller handstålet.

INTERIÖR: PROTECTIVE WAX/ HYDROCALCE / SOFT TOUCH

EXTERIÖR: HYDROCALCE

En skyddande behandling är valfritt i de flesta situationer. Det är dock nödvändigt på badrumsväggar, kök och stänkskyddsväggar. På utsidan är skyddande behandlingar endast obligatoriska i mycket förorenade städer.

Det vanligaste är att man lämnar putsen som den är utan ytbehandling, men om man önskar så kan man välja ett av följande alternativ:

  1. Applicera vårt PROTECTIVE WAX som get ett ökat skydd mot väta och alla typer av smuts. Det finns två typer tillgängliga: MATT och GLANSIG, som ökar glansen på MARMORINO VELVET. Applicera det, utspätt till 70–100% med vatten, helst med en sprayflaska.
  2. Applicera HYDROCALCE efter cirka 72 timmar vid minst 20°C., fortsätt med appliceringen av färglös skyddsimpregnering HYDROCALCE, speciellt utformad för skydd av kalkbaserade beläggningar. Applicera med pensel i två lager, med en förbrukning på cirka 100–130 g/kvm.
  3. SOFT TOUCH, en-komponents vattenbaserad polyuretanlack med en mjuk effekt, kan användas för att skydda MARMORINO VELVET samtidigt som den ger en förstärkt sammetseffekt.

Nedladdningsbart (PDF):

Instruktionsfilm för Marmorino Velvet:

Materialåtgång:

3 lager totalt ca 2,1 kg/m² 

Total materialtjocklek vid färdig puts Marmorino Velvet: ca 1,5 – 2 mm

Kornstorlek: 300 micron

Verktyg som används:

Flexibelt Handstål för applicering, Filtbräda, medium stucco-handstål för glättning, slev att ta upp bruket med, några spacklar i varierande storlek, handverktyg i plast, en mjuk trasa.

Marmorino Velvet, Sovrum
Marmorino Velvet, tavla

Bli kontaktad

Kontakta oss

Stucco Italiano Sverige AB

Industrigatan 26
233 51 SVEDALA

Besök oss efter överenskommelse

+46 (0) 704 – 28 81 28
michael@stuccoitaliano.se