Scagliola - Stucco Marmo

En dekorationsform som sedan den italienska renässansen har använts för att efterlikna marmor med 100% naturliga material.

Vi är stolta att nu kunna erbjuda putsning av Scagliola - Stucco Marmo till ert projekt.

Yellow Scagliola baking strip

Scagliola används för att skapa inläggningar, paneler, pelare och andra arkitektoniska element som efterliknar ädelstenar, marmor eller granit.

Tekniken innebär att man skapar en färgad pasta av gips, marmor eller krita, som sedan appliceras på en yta och bearbetas för att skapa den önskade effekten. Därefter poleras ytan för att ge en högglansig finish.

Namnet ”scagliola” kommer från det italienska ordet ”scaglia”, som betyder ”skära i bitar” eller ”skiva”, och syftar på de tunna skivorna av marmor och ädelsten som imiteras av tekniken. Scagliola har använts i hundratals år för att skapa vackra och imponerande dekorationer, och det används fortfarande idag i restaurering av historiska byggnader och i nybyggnation.

Scagliola strip

Användningsområden för Scagliola

Scagliola – Stucco Marmo har historiskt sett använts som en form av dekorativ konst för att imitera ädelstenar och marmor i arkitektoniska applikationer såsom pelare, paneler, inläggningar och andra interiördetaljer. Det har använts för att skapa imponerande och eleganta ytor i palats, kyrkor, offentliga byggnader och privata hem.

Idag används Scagliola fortfarande i restaurering av historiska byggnader och monument. Det kan också användas i nybyggnation som ett alternativ till äkta marmor och granit, eftersom det är en mer ekonomisk och hållbar lösning. Scagliola används också ibland för att skapa konstverk och skulpturer, där det kan användas för att skapa färgglada och detaljerade ytor.

Utöver dess användning inom arkitektur och konst, används Scagliola också ibland för att tillverka föremål som smycken, infällningar i bord och andra dekorativa föremål.

Gul Scagliola strip

Vem kan putsa Scagliola?

Att putsa scagliola är en specialiserad teknik som kräver erfarenhet och skicklighet.

Vi har under alla år arbetat upp ett nätverk av mästare som har många års erfarenhet av denna typ av puts. Vi kan därför ta oss an projekt som är både stora och komplexa.

Under tidig vår 2023 åkte Michael Sarian till Oriolo utanför Rom i Italien för att förkovra sig ytterligare i putsens konst. Under mästaren Maurizio Feliziani studerade Michael Scagliolans ädla konst.

Maurizio Feliziani är en välkänd italiensk hantverkare inom scagliolatekniken. Han har över 40 års erfarenhet av att skapa högkvalitativ scagliola och har arbetat på många prestigefyllda projekt runt om i världen. Han är också en auktoritet inom området och har publicerat flera böcker om scagliola och dess historia.

Feliziani har även undervisat scagliola på flera hantverksskolor och workshops runt om i Italien och Europa. Han är en viktig person inom bevarandet och främjandet av denna antika teknik.

 

Scagliola master Maurizio Feliziani
Scagliola master Maurizio Feliziani

Exempel på Scagliola:

Blå Scagliola
Blå Scagliola - Stucco Marmo
Scagliola pillar
Scagliola pelare
Scagliola art
Scagliola konst av Maurizio Feliziani
Scagliola - Marble imitation
Scagliola - Marmor imitation

Bli kontaktad

Kontakta oss

Stucco Italiano Sverige AB

Industrigatan 26
233 51 SVEDALA

Besök oss efter överenskommelse

+46 (0) 704 – 28 81 28
michael@stuccoitaliano.se