Spridning av äkta Marmorino

Redan från starten så har Stucco Italianos främsta mål varit spridningen av äkta marmorputs och dess ursprungliga tillämpningstekniker.
Nu när användningen av venetiansk marmorputs har ökat runt om i världen har det också uppmuntrat produktionen av dåliga imitationer och felaktiga applikationsförfaranden. Stucco Italianos huvudsakliga mål är därför att tillhandahålla korrekt material och utbildning för yrkesverksamma samt att applicera polerad puts och andra material runt om i världen. Våra produkter är tillverkade enligt traditionella recept och tekniker som respekterar miljön och som också ger ytorna dess autentiska skönhet och långvarigt liv. Ha i beaktande att man har hittat spår utav Marmorino så långt tillbaka som 7500 år, i ruinerna utav Pompeji. Ungefär 500 år sedan återupplivades materialet för att användas i byggnationer i Venedig. Det är detta arv vi vill föra vidare.

Om Michael

Michael Sarian, ägare av Stucco Italiano Sverige AB

Stucco Italiano Sverige AB har sprungit ur en önskan att sprida kunskapen och skönheten med traditionella material. Vi bedriver utbildning och försäljning av de klassiska Italienska och marockanska putstyperna, samt allt som behövs för applicering och underhåll. Vårt fokus ligger på support till hantverkare som har valt att arbeta med våra produkter.

Företaget drivs och ägs av Michael Sarian som har lång erfarenhet utav många olika typer av finputs. Michael är sedan 2001 utbildad murare och har successivt därefter aktivt sökt djupare kunskap inom området.

“Det var under min tid som murarbas i Köpenhamn 2006 som jag kom i kontakt med tadelakt. Min dåvarande chef Peter Larsen som i mina ögon är en sann visionär, kom i kontakt med materialet på en resa till Marocko. Peter såg till att jag fick vara med på en workshop i Amsterdam under några dagars tid. Vi insåg snabbt att det inte gick att göra hela badrum efter att ha gått en kort workshop. Lösningen blev att hyra in Hollands skickligaste tadelaktartist Amel Kadic. Jag arbetade som Amels lärling i de fem badrum som vi putsade med tadelakt. När Köpenhamnsjobbet var avklarat så tackade jag ja till en inbjudan från Amel att åka till Holland och hjälpa till med ett projekt. Projektet bestod till största del av att putsa med lera, som numera ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag fick möjlighet att vidareutveckla min förmåga att putsa tadelakt på samma bygge.

 

Efter denna period var jag så övertygad om att jag hade hittat rätt, detta är det jag vill jobba med. Det är ett privilegium att få jobba med något jag älskar och känner passion för. Steget var kort till att starta min egna rörelse för att kunna erbjuda detta underbara uttryck till den som är öppen för det.”

 

Michael Sarian, original tadelakt.
Michael Sarian, original tadelakt.
Michael Sarian i Marocko.

Michael Sarian i Marocko

2013 åkte Michael till Italien för att studera under mästaren Giovanni Polistena på Stucco Italiano.

“Jag fastnade för Stucco Italiano utav flera anledningar. Först och främst var det den förnämliga supporten för mig som hantverkare, för det andra så var det materialen som var de klassiska rena putstyperna. Det som ibland kallas för ”Stucco Lustro” i folkmun i Sverige, ”Stucco Veneziano” i USA, ”Polished Plaster” i England, Marmorino. Dessutom så blev jag imponerad utav systemet för att färgsätta putsen, det var så enkelt och tidsbesparande för mig som hantverkare. Från att ha varit tvungen att blanda pigment efter eget huvud till att ha ett färdigt färgsystem var ett stort kliv framåt i sättet att arbeta.

Det var här jag beslutade mig för att börja satsa mer på att sprida kunskapen om olika typer av finputs. Det var dags att dela med mig av det jag hade lärt mig under åren. Stucco Italiano Sverige AB är nu plattformen för att dela med mig av erfarenheterna jag har ackumulerat under åren.

Min historia som FN-soldat har hjälpt mig att utveckla mitt tålamod och min disciplin att arbeta med detta delikata material.

Under senare år har jag haft turen att få arbeta och lära ut hur man arbetar med traditionell italiensk puts i flera länder, bland annat Italien, Qatar, USA och naturligtvis i Sverige.

Jag arbetar med min passion och söker ständig utveckling och fördjupning i funktionalitet och det estetiska i mina material.”

Vår historia, vår Grand Master

Stucco Italiano grundades på 90-talet av Maestro Giovanni Polistena, som varit en italiensk stuccohantverkare i över 40 år. Faktum är att hans specialitet är produktion och användande av kalkbaserade produkter. Han började sin karriär vid 14 års ålder. På den tiden ledde hans passion för venetianska putstyper honom att knåda kalk enligt traditionella recept, eftersom ingen färgbutik tillhandahöll denna tjänst.

Först startade han sin verksamhet i regionen Venedig, vaggan för italienskt hantverk och centrum för italiensk arkitektur. Senare började han arbeta utomlands med att applicera Marmorino, venetiansk puts och att lära andra konsten att applicera. I slutändan bestämde han sig för att dela med sig sina erfarenheter med sina vänner, hantverkare och producenter av kalkbaserade material. Således lanserades Stucco Italiano från denna synergi.

Idag är Stucco Italiano bland de mest kända Stucco-tillverkarna och venetiansk putsleverantörerna i Italien.

             Maestro Giovanni Polistena

Vi är en italiensk puts-tillverkare

Vi är tillverkare utav dekorativa och artistiska putstyper. I synnerhet är vi en dekorativ färg- och venetiansk putsleverantör.

Faktum är att vi producerar och säljer en ständigt växande linje av kalkbaserade putstyper för dekorativa ytor. Alla våra produkter sänker sina rötter ner i den uråldriga italienska traditionen av att putsa vackra ytor. Vår produktkatalog sträcker sig från naturliga venetianska putstyper till antika Travertino och Pastellone. Dessutom tillverkar och levererar vi även en rad akrylbaserade färger med högt dekorativt värde. Slutligen levererar vi högkvalitativa verktyg för Marmorino och dekorativa tillsatser för våra putstyper och färger.

Stucco Italiano utmärker sig bland andra italienska stuccotillverkare och venetianska putsleverantörer i kraft av handelns hantverkskaraktär. Faktum är att medlemmarna i vårt företag som arbetar med utveckling och testning av materialen själva är stuccohantverkare. Detta ger dem djupare kunskap om materialens kvalitet och en omfattande förståelse för produktionscykeln.

Spridning av autentiska venetianska putstyper

Inledningsvis var Stucco Italianos främsta mål spridningen utav italienska traditionella putstyper och deras applikationstekniker. Idag har användningen av venetianska putser spridit sig runt om i världen. Den moderna trenden att använda italiensk stucco har dock uppmuntrat produktionen av dåliga imitationer och felaktiga appliceringsförfaranden. Som stucco-tillverkare och venetiansk putsleverantör är Stucco Italianos mål nu att tillhandahålla autentiska material och lämplig utbildning till professionella hantverkare. Faktum är att våra italienska putser tillverkas enligt traditionella recept. Venetianska putstypers naturliga ingredienser respekterar miljön och förmedlar till slutet sin autentiska skönhet och långvariga liv. Faktum är också att idag är Stucco Italiano det enda italienska stuccoföretaget som tillverkar sin egna kalk från början till en färdig produkt. Detta ger en total kontroll över kvaliteten som är avgörande för slutresultatet.

Uppmärksamhet på moderna behov

För att upprätthålla vårt mål att producera kvalitetsfinisher fann vi oss i brådskan att svara på en globaliserad världs behov. Som stuccotillverkare är vi fast beslutna att uppfylla behoven hos våra venetianska putsdistributörer som är baserade på de mest olika platserna i världen. Som ett resultat utökar vi ständigt vår produktion, inklusive en mängd nya ytbehandlingar. Faktum är att många av dem faller utanför vår ursprungliga kalkproduktlinje. Till exempel, förutom venetianska putstyper, har vi genom åren utvecklat dekorativa material som är akrylbaserade. Utöver väggfinish har vi utvecklat några lösningar för sömlösa golv. Dessa är i linje med den gamla venetianska traditionen Pastellone, Marmorino för golv. Slutligen är vår ständiga ansträngning inriktad på förbättringen av de ursprungliga putstyperna. Det moderna livet kräver inte bara starkare ytor, utan också material som är lättare att tillämpa och följer miljövänliga standarder.

Undervisning

Vårt största mål är spridningen utav autentiska italienska och venetianska putstyper och dess applikationstekniker. För att skapa vackra ytfinisher med ett autentiskt utseende måste vi följa korrekt applikationsteknik. Av denna anledning har undervisning alltid varit ett viktigt åtagande för medlemmarna i Stucco Italiano. Vi är faktiskt inte bara stuccotillverkare, utan även lärare. Våra mästerhantverkare har undervisat vid Scuola di Restauro i Vicenza  och haft ett tioårskontrakt med Hamlet School of Hillerød i Danmark. Dessutom har vi gett stuccokurser i andra skolor i Danmark (Rann) och i Storbritannien(Goldtrowel training Center i England och i Wales). Venetianska och italienska putskurser äger rum regelbundet på vår skola i Italien. Dessutom erbjuder vi putskurser på våra kunders och venetianska putsleverantörers kontor.

I det italienska hantverkets vagga

Stucco Italiano är en stuccotillverkare och venetiansk putsleverantör baserad i regionen Venedig, födelseplatsen för italienskt hantverk och centrum för historisk arkitektur. För att garantera äktheten hos våra italienska och venetianska putser tillverkar vi alla våra produkter i vårt huvudkontor i Vicenza. Följaktligen tillverkas alla våra stuccoprodukter i Italien och är certifierade. Slutligen styrs produktionsbanan i alla sina steg av tekniker som är engagerade i detta arbete, för att säkerställa en beständig kvalitet. I slutändan erhålls också den höga kvaliteten på våra produkter tack vare de bästa råvarorna, som alla är av italienskt ursprung.

Var hittar du Stucco Italiano?

Idag finns Stucco Italiano i fler än 20 länder runt om i världen. Våra distributörer är experter på italiensk och venetiansk puts. Är du intresserad av våra venetianska putstyper och italienska stuccos? I listan nedan hittar du en Stucco Italiano-distributör nära dig.

 Stucco Italiano distributörer och applicerare

Bli kontaktad

Kontakta oss

Stucco Italiano Sverige AB

Tegelmästarevägen 5
233 91 Svedala

+46 (0) 704 – 28 81 28
michael@stuccoitaliano.se