Spridning av äkta Marmorino

Redan från starten så har Stucco Italianos främsta mål varit spridningen av äkta marmorputs och dess ursprungliga tillämpningstekniker.
Nu när användningen av venetiansk marmorputs har ökat runt om i världen har det också uppmuntrat produktionen av dåliga imitationer och felaktiga applikationsförfaranden. Stucco Italianos huvudsakliga mål är därför att tillhandahålla korrekt material och utbildning för yrkesverksamma samt att applicera polerad puts och andra material runt om i världen. Våra produkter är tillverkade enligt traditionella recept och tekniker som respekterar miljön och som också ger ytorna dess autentiska skönhet och långvarigt liv.

Om Michael

Michael Sarian, ägare av Stucco Italiano Sverige AB
Michael Sarian, ägare av Stucco Italiano Sverige AB

Stucco Italiano Sverige AB har sprungit ur en önskan att sprida kunskapen och skönheten med traditionella material. Vi bedriver utbildning och försäljning av de klassiska Italienska och marockanska putstyperna, samt allt som behövs för applicering och underhåll. Vårt focus ligger på support till hantverkare som har valt att arbeta med våra produkter.

Företaget drivs och ägs av Michael Sarian som har lång erfarenhet utav många olika typer av finputs. Michael är sedan 2001 utbildad murare och har successivt därefter aktivt sökt djupare kunskap inom området.

“Det var under min tid som murarbas i Köpenhamn 2006 som jag kom i kontakt med tadelakt. Min dåvarande chef Peter Larsen som i mina ögon är en sann visionär, kom i kontakt med materialet på en resa till Marocko. Peter såg till att jag fick vara med på en workshop i Amsterdam under några dagars tid. Vi insåg snabbt att det inte gick att göra hela badrum efter att ha gått en kort workshop. Lösningen blev att hyra in Hollands skickligaste tadelaktartist Amel Kadic. Jag arbetade som Amels lärling i de fem badrum som vi putsade med tadelakt. När Köpenhamnsjobbet var avklarat så tackade jag ja till en inbjudan från Amel att åka till Holland och hjälpa till med ett projekt. Projektet bestod till största del av att putsa med lera, som numera ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag fick möjlighet att vidareutveckla min förmåga att putsa tadelakt på samma bygge.

Efter denna period var jag så övertygad om att jag hade hittat rätt, detta är det jag vill jobba med. Det är ett privilegium att få jobba med något jag älskar och känner passion för. Steget var kort till att starta min egna rörelse för att kunna erbjuda detta underbara uttryck till den som är öppen för det.”

2013 åkte Michael till Italien för att studera under mästaren Giovanni Polistena på Stucco Italiano.

“Jag fastnade för Stucco Italiano utav flera anledningar. Först och främst var det den förnämliga supporten för mig som hantverkare, för det andra så var det materialen som var de klassiska rena putstyperna. Det som kallas för stucco lustro i folkmun i Sverige, marmorino. Dessutom så blev jag imponerad utav systemet för att färgsätta putsen, det var så enkelt och tidsbesparande för mig som hantverkare. Från att ha varit tvungen att blanda pigment efter eget huvud till att ha ett färdigt färgsystem var ett stort kliv framåt i sättet att arbeta.

Det var här jag beslutade mig för att börja satsa mer på att sprida kunskapen om olika typer av finputs. Det var dags att dela med mig av det jag hade lärt mig under åren. Stucco Italiano Sverige AB är nu plattformen för att dela med mig av erfarenheterna jag har ackumulerat under åren.

Min historia som FN-soldat har hjälpt mig att utveckla mitt tålamod och min disciplin att arbeta med detta delikata material.

Jag arbetar med min passion och söker ständig utveckling och fördjupning i funktionalitet och det estetiska i mina material.”

Michael Sarian, original tadelakt.
Michael Sarian, original tadelakt.
Michael Sarian i Marocko.
Michael Sarian i Marocko.
Michael Sarian, arbetar med agatstenen över tadelakten.
Michael Sarian, arbetar med agatstenen över tadelakten.